City Break în Cracovia – Am fost prima data in Polonia in 2018. Atunci am mâncat doua persoane câte o supă cu dumplings și am baut câte o bere mare la draft cu vreo 80 RON în centrul vechi al Varsoviei, iar lucrul asta m-a marcat cel mai tare. Nu credeam ca o să găsesc să mănânc așa ieftin vreodata intr-o capitală europeană.
Acum Polonia nu mai e așa ieftină și parcă nici oamenii nu mai sunt așa primitori…
Am plecat din București de pe Aeroportul Baneasa cu gândul de a vedea cât mai multe obiective turistice în Cracovia. Nu mai zburasem de pe aeroportul din Băneasa de ani de zile. La îmbarcare a fost destul de mare aglomerația, iar unii chiar s-au bagat în față din dorința de a ajunge mai repede in Cracovia.
Prima zi de city break în Cracovia
Cazarea în Cracovia
In Cracovia am ajuns cu o mică intărziere, dar cum nu ne grăbeam nicăieri, n-am avut nicio problema. Ne-am cumpărat bilete pentru transportul în comun pentru 72 de ore, chiar din aeroport. Am plecat spre hotel cu un autobuz pe care l-am schimbat dupa doar doua stații pentru a lua un altul care ne-a lasat oarecum in apropierea hotelului.

Ne-am cazut la hotel Hyatt Place Cracovia, un hotel de 4 stele, probabil nou construit, sau cel putin asa aratat. Cand zic ne-am, ma refer la al meu neam (sora, cumnatul si sotia), cu care calatoresc de data asta. Hotelul curat, modern, iar camera are un design dragut – industrial. Le-am lasat si 5 stele pe google. Chiar meritau!

Centrul vechi din Cracovia

N-am stat prea mult pe la hotel și deși se făcuse seară am ieșit să ne plimbam prin centrul vechi din Cracovia. Am fotografiat pe rând: piața Rynek Główny, MNK Sukiennice, bazilica Sf Maria, dar și străzile și cladirile de pe langa.
Cand ni s-a făcut foame am plecat spre un restaurant din lista celor selectate de acasa, dar am finalizat prin a manca la Tawerna Wilczy Dół. Un loc de poveste pe care trebuie să-l încerci dacă ajungi în Cracovia. Totuși ia in considerare că la intrare se asteaptă mai mult de 30 de minute pentru a prinde o masă. Noi n-am avut rezervare așa că n-am avut încotro și am asteptat. Am plătit pentru o masa copioasa, patru persoane, mai mult de 500 de zl, dar fiecare banuț a fost meritat din plin.

După masa am fost la gara, gara pe care am cam cautat-o. Târziu aveam să descoperim că intrarea se face probabil cel mai ușor din Mall ( Galeria Krakowska ). Iar după Auschwitz lucrul asta m-a uimit cel mai tare. Cum s-au gândit ei sa lege gara de un mall, cumva bine pentru toată lumea și pentru comercianți și pentru calatori.


Am cumpărat biletele pentru călătoria cu trenul până la Oświęcim. Ne-am chinuit un pic pana ne-am dar seama cum se scrie localitatea corect. Bilete au fost 96 de zl, patru persoane, la trenul IC 144 de sâmbătă dimineata.

De la gara, ne-am mai plimbat puțin prin oraș apoi am mers spre hotel. A doua zi aveam să vedem Auschwitzul
Ziua 2 de city break în Cracovia
Drumul de la Cracovia la Auschwitz
Ziua doi de city break în Cracovia n-a fost tocmai în Cracovia. Ne-am trezit pe la ora 9:00 și am plecat spre gara pentru ca la 11:12 aveam trenul. Ne-a luat puțin timp să ne dumirim, de la ce peron pleaca trenul, care este linia și pe unde o sa fie vagonul în care avem noi locuri.
Odată venit trenul vagonul la care aveam noi locuri, e desprins de restul trenului. Controlorul ne face semn să urcam în celalalt vagon. Ne punem la nimereală pe niste locuri, că de… acum locurile noastre plătite nu mai existau… La un moment dat vine o domnișoară să-și revendice locul ocupat de unul dintre noi. I-am explicat situația, a inteles-o și s-a așezat cuminte și ea pe un alt loc în apropiere, toate bune și frumoase.
La Auschwitz

Drumul de la gara spre Auschwitz l-am parcurs pe jos împreună cu niște belgieni (el de origine italiană, ea de origine bulgara). Pentru ca nici noi, dar nici ei nu ne-am interesat prea bine… am ajuns la Auschwitz-Birkenau sau Auschwitz 2.
Aveam abia pe seara sa aflăm că mai exista Auschwitz 1 unde este si Muzeul si lagărul de concentare, iar ca Auschwitz-Birkenau este lagarul de exterminare. Asta e, ne-am petrecut toata ziua pe Auschwitz-Birkenau unde am aflat ororile prin care au trecut semenii nostri acum 80 de ani. Am făcut cateva zeci poate chiar sute de fotografii și am promis că o să ne întoarcem cândva să vizităm si Auschwitz 1.
Unde am luat cina in Cracovia?

Ne-am întors în jurul orei 18:00 în Cracovia, iar de la gara până la restaurantul Pod Wawelem Kompania Kuflowa unde aveam să mancăm am mers pe jos. Restaurantul îl aveam notat de acasa, mi-l recomandase ChatGPT. Totul a fost bine, mancarea gustoasa, iar un lucru interesant e că aveau StandUp Comendy la baie. Cand am ajuns prima data la baie, la cat de tare vorbea cineva …am zis moama ce se certa asta la telefon, nici n-am vrut sa mai intru. Noroc ca au inceput unii sa rada si mi-a cazut fisa… ca-i o inregistrare ceva… Apoi mi s-a parut interesant..mi-am facut treaba in „liniste”.
Ziua 3 de city break in Cracovia
In ziua trei zi de city break am plecat hotărâți să luam micul dejun la Milkbar Tomasza. Dar pentru ca mancasem foarte bine si foarte mult cu o seara înainte schimbăm planul și mergem la Castelul si Catedrala Wawel. Zabovim vreo 2 ore pe aici. Ne plimbam apoi pe malul Vistulei ca în cele din urma sa mergem spre Milkbar Tomasza.

Aici la fiecare masa era câte un om… și vreo opt – zece oameni la o coadă. Mă așez si eu la coadă, dar intre timp se elibreaza o masa. Plec din rand, mă asez la masă și fac semn „neamului” să intre și ei în restaurant. Nu ma asez bine ca sunt ridicat de o domnișoară care încercă să-mi explice ca nu toți de la rând au mese și ca altii au prioritate. Mă ridic, usor frustrat și nemultumit de haosul din interior. Intre timp se asează și alții la coadă și pentru a evita să mă enervez și mai tare ies din restaurant. Caut un alt restaurant și le las o stea review pentru haosul din interior. Mai tarziu citesc comentarii … ca nici mancarea n-ar fi asa de buna pe cum o laudau altii…
Cartierul evreiesc din Cracovia
Mananc peste drum la Tomasza 20 Resto Bar. Aleg un burger si doua beri radler fără alcool. Berile sunt senzaționale, mult mai gustoase ca in Romania. Și burgerul double cedar foarte bun. Lor le dau 5 stele, nu stiu daca chiar meritate desi locul arata bine, și este mult mai mare ca la precedentul.
Dupa masa ne pornim spre cartierul evreiesc. Pe mine incep sa ma doara picioarele de la atata mers pe jos. Prin oras foarte multa politie si un elicopter care tot survoleaza zona. La o intersectie zaresc doi politisti pe care ii intreb ce se intampa. Imi zica ca e o masura de securitate sporita datorita faptului ca s-au implinit 80 de ani de la eliberarea Auschwitzului. Cumva sunt ușurat nu mă caută pe mine 🙂

Ajunsi in cartierul evreiesc, facem cateva fotografii, incercam sa tocmim o masinuta de goft electrica sa ne plimbe prin cartier la un pret rezonabil, dar esuam laudabil. In cele din urma ne oprim si bem o cafea la Ulica Krokodyli Pub & Cafe. Dupa ce ne incarcam putin bateriile pornim spre fabrica lui Oskar Schindler. Ajungem in jur de 16:20 iar pana la 18:00 vizitam intr-un ritm usor alert fabrica transformata in muzeu.
Cina la Morskie Oko
Cina am luat-o la Morskie Oko un restaurant cu specific polonez, cochet cu preturi foarte accesibile. Ajungem aici dupa ce incurcam directia tramvailui 4. Aici eu mananc zurek, iar ceilalți un platou mare de dumplings.

Aventura de dupa cina
După cina mai încurcăm odata drumul spre hotel. Acest fapt îmi produce un usor atac de panica, lucru ma face sa caut o baie instant. Incerc sa intru in primul restaurant pe care-l gasesc in cale. Una dintre doamnele de la intrare imi zice ca baia e defecta… vrajeala… In cele din urma ma duc la un hostel peste drum si ma usurez …dar asta eveniment imi strica complet seara.
Ce suflet sa ai in tine sa nu-i permiti unui turist sa mearga la toaleta?… Un turist disperat care era dispus sa plătească oricat numai să meargă la o baie… N-am retinut numele restaurantului dar am de gand sa-l caut pe google să povestesc întamplarea pe larg si sa-i las un review negativ.
Ziua 4 din city breakul din Cracovia
Ziua 4 e scurta. Ne trezim, ne facem bagajele si apoi ne decazam. Luam tramvaiul 20 pana la statia Muzeum Narodowe, iar apoi autobuzul 300 pana la aeroport. Aici nu-l remarc decat pe țărănușul care se băgase în față vineri la plecare. Acum era civilizat in rândul lung de la non-priority. Deci se poate…
Nu-i prima data cand remarc ca „afara” suntem mai civilizati… Și mai remarc un lucru: foamea polonezilor…
M-a dezgustat atat tipul de la magazinul de vinuri care nu mi-a permis să stau pe scaun fara sa consum ceva, desi erau 10-15 scaune libere si nici urma de vreun client… Cum să consum ceva de la tine cand tu ai numai alcool, iar eu nu mai beau alcool!? Aveam nevoie sa rezolv ceva pe laptop, iar ei aveau prize sub bar. Pana la urma am luat o sticla de bautură pe care n-am desfacut-o si pe care am facut-o cadou unui prieten la intoarcere.

M-a dezgustat și tipa de la WizzAir care n-avea nicio treabă în alegerea persoanelor cu bagaje mai voluminoase. O secundă am crezut ca e rasistă și că selectează doar românii. Ori era prima ei zi acolo, ori avea zero abilități în aproximarea diminesiunilor. Deși părea ca alege aleatoriu, pe trei dinte noi ne-a pus să ne introducem rucsacii în scheletul ala metalic, de verificare a diminesiunilor. Au încăput pe rând toate bagajele spre dezamagirea ei. Tu în loc să ajuți la îmbarcare, pentru ca avionul are deja intarziere, tu incerci sa faci upsales? In halul asta de flamandă esti? Prima data să fie compania ta punctualam, apoi îmi măsori mie centimetrii… As fi injurat-o în toate limbile pamântului… dar am refuzat să-mi termin așa plimbarea prin Polonia.
În concluzie, Polonia este o țară pe care merită s-o vizitezi. Nu mai este așa ieftina cum era acum 7-8 ani, dar ramâne în continuare o destinație de neratat din Europa. Probabil peste ceva timp am sa ma reîntorc să vizitez și Auschwitz 1.